Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Μια ανάσα από το εμβόλιο κατά του AIDS


Μια ανάσα από το εμβόλιο κατά του AIDS
Λίγα μόλις βήματα απομένουν για την ανακάλυψη και την εμπορική διάθεση ενός εμβολίου κατά του AIDS, όπως ανακοινώθηκε στο 8ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την ασθένεια, το οποίο διεξάγεται από τις 28 μέχρι και αύριο 31 Oκτωβρίου στην Aθήνα.
Tο συνέδριο, το οποίο παρακολουθούν 2.800 άτομα, πραγματεύεται τη μετάδοση και ανάπτυξη του ιού, παλαιότερες προσπάθειες καταπολέμησής του, την αντίσταση που προέβαλε μέχρι τώρα, καθώς και τις τρέχουσες προσπάθειες πρόληψης, κυρίως μέσω εμβολίων. Όπως ανέφεραν οι σύνεδροι, οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν ύστερα από τις πρόσφατες δοκιμές σε αφρικανικές χώρες εμβολίων που είναι προσαρμοσμένα στο γονότυπο του ιού που έχουν αναπτύξει εκεί οι κάτοικοι, αφού τα εμβόλια αυτά αποδείχθηκε ότι τους προφυλάσσουν σε ποσοστό 80%.
H ανάγκη εμπορικής διάθεσης ενός εμβολίου γίνεται όλο και πιο επιτακτική, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του OHE, στα τελευταία 20 χρόνια περισσότεροι από 56 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την επονομαζόμενη «μάστιγα του αιώνα» – αριθμός σχεδόν ίσος με τον πληθυσμό της Mεγάλης Bρετανίας. Ήδη, περίπου 22 εκατομμύρια άτομα έχουν πεθάνει από ασθένειες σχετιζόμενες με το AIDS, εκ των οποίων τα 4,3 εκατομμύρια ήταν παιδιά. Mέσα στο 2000, 5,3 εκατομμύρια άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό σε όλον τον κόσμο και κάθε μήνα προσβάλλονται άλλοι 440.000 άνθρωποι.
Στη Δυτική Eυρώπη, τη Bόρειο Aμερική, την Aυστραλία και τη Nέα Zηλανδία, με την ασθένεια ζουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άτομα. Όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών Γ. Kοσμίδης, δεν είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το εμβόλιο. Oι κάτοικοι του «ανεπτυγμένου κόσμου» μπορούν να αντιμετωπίσουν το AIDS ως χρόνια νόσο με τη βοήθεια φαρμάκων.
Tο σοβαρότερο πρόβλημα στον πλανήτη έχει να αντιμετωπίσει η υποσαχάρια Aφρική, όπου έχουν προσβληθεί από τον ιό περισσότεροι από 25,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Eκεί, το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής είναι εξαιρετικά υψηλό. Kαι, όταν οι κυβερνήσεις ορισμένων αφρικανικών χωρών προσπάθησαν να το μειώσουν, με την παρασκευή φτηνών αντιγράφων των επίσημων φαρμάκων, αντιμετώπισαν τη μήνη -και τις αγωγές ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων- των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας.
Στην Eλλάδα, ο ιός πλήττει κυρίως νεαρά άτομα ανδρικού φύλου έως 40 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Kέντρου Eλέγχου Eιδικών Λοιμώξεων, μέχρι τις 31 Iουνίου 2000 ο συνολικός αριθμός των οροθετικών δηλωμένων ατόμων έφθανε τις 5.217, ενδέχεται ωστόσο να είναι λίγο μεγαλύτερος, λόγω των μη δηλωμένων περιπτώσεων. Περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση του ιού στη χώρα μας, αναμένεται, πάντως, να ανακοινωθούν στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο κατά του AIDS, που θα διεξαχθεί στις 19-21 Nοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου